Restaurangen


Tystnad. Tid som passerar. Ljudet av klockans rytm, ekandes mot rummets väggar. Tik tok tik tok. En ung servitör som med lätta steg öppnar restaurangen och den krispiga höstluften som väller in och susar genom rummet. Med den följer ljudet av ett par stilettklackar mot den kalla marmortrappan, tätt följt av ett par kängor. Klick klack, klick klack.
Ljudet av stolsbenen som dras emot golvet, klockans tickande, dörren som öppnas och stängs. Snart fylls rummet av glada röster, glada konversationer och skratt. Servitörernas skors snabba takt genom rummet, pennor mot block och menyer som fälls ihop. Tick tok, Tick tok.
Det röda vinet som hälls i glasen, stegen från servitörerna sedan klirrandet av glas mot glas för att sedan lyftas till målade röda läppar och skäggbeklädda ansikten. Dörren som öppnas och stängs, nu en barnvagns hjul hasande mot golvet och en mors mockaboots lite haltande steg. Klick klick klack.
Plötsligt, en hög krasch och glassplitter som irrar omkring. Allt stannar upp. Endast ljudet av klockans rytm återstår. Snabba steg av servitörens vita skor och sedan det hasande ljudet av sopborsten mot golvet. Gästernas röster som gradvis återgår till konversationerna de var mitt uppe i tills allt är precis som förut igen. Beställningar som tas och överallt drinkar som konsumeras.
Två unga främlingar som för första gången möts. De sträcker fram sina händer i en nervös handskakning och utbyter hälsningsfraser innan de sätter sig till bords. Ljudet av tyg mot tyg fyller tystnaden när jackorna dras av och hängs på stolsryggarna. Snart konsumeras drinkar och frågor bollas mellan dem. Konversationerna växer sig allt djupare i takt med att kinderna rodnar av alkoholen. En själs melodi som känner igen en annan människas själs melodi. Samma rytm. Ett band som formas. Från den sekunden, själsfränder som hittas.
Beställningarna som tas, maträtterna som serveras, stolars hasande och den klassiska musiken som spelar i bakgrunden. Människorna som kommer och människorna som går. Bord som avdukas och dukas på nytt.
En kvinnas puls som höjs när andetagen liksom stannar upp. Tårarna som i hennes ögon bildas när hennes älskade går ner på knä på golvet framför henne. Hasandet av stolen som låter när hon flyger sig upp ur den och de snabba andetagen hon tar när hon nickar på huvudet i snabb takt, upp ner upp ner, som toner i en melodi. Hans förväntansfulla blick möter hennes och fyra ögonlock försöker förgäves blinka tillbaks glädjetårarna. Han släpper ut andetaget som han inte visste att han höll inne. Han börjar andas igen. Två hjärtslag som förenas till ett när de omfamnar varandra. I denna stund är de i deras egna lilla hörn av universum. Kärleksförklaringar viskas mellan dem och de är så förlorade i varandra att de inte märker omgivningens applåder och främlingarnas stora leenden.
I köket lämnar stekos spisen till ljudet av köksfläktens surrande. Servitörer kommer och går, maträtter lagas och serveras. Tiden passerar till ljudet av musiken som spelas i köket.
Ett äldre par kliver in i restaurangen till klickandet av en käpp mot golvet och lite haltande steg. De två människor går i armkrok. Idag firar de många år tillsammans. Samma rödvin beställs som den där första gången de träffades och samma klirrande hörs när glasen skålas mot varandra. Klockans tickar. Tik tok tik tok. Hans blick möter hennes, kärleken mellan dem brinner fortfarande lika starkt som den där natten då de fann varandra.
 De fäller ihop sina menyer utan att kolla igenom dem och lämmar leende över dem till servitören när han kommer till deras bord. Han vet redan, efter det äldre parets många besök, vad de beställer. Servitörens fotsteg ekar mot marmorgolvet när han sedan rör sig bort mot köket. Paret har många gånger befunnit sig här, på samma restaurang där de en gång träffades för första gången. De var världens rytm och världens rytm var dem.
Samtalen runtomkring planar ut i tak med att farvälen blir allt fler. kapporna dras på till ljudet av stilettklackar nedför marmortrappan. Taxibilarna som stått parkerade utanför startar. Servitören, som efter femtio år i tjänst har samma rytm i stegen, när han tröttsamt drar sig mot ytterdörren. När han stänger dörren drar sig kvällsluften ut liksom som att den aldrig kommer återvända. Ljudet av nycklarna som sätts in i ett lås, och vrids om. Servitörens fotsteg som avtar och övergår i tystnad. Endast takten av klockans tickande återstår i restaurangen. Tik tok tik tok. När även det ljudet upphör så återstår bara tystnaden. Ett ekande i avsaknaden av den symfoni som alla dessa ödens rytmer tidigare utgjorde.

F E

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Digit! 2021 prisutdelning

Min vän Jorden måste jämt snurra utan någon pause.

Digit! 2021 rekord