Samhällets tysta skrik på hjälpDet var en helt vanlig dag och solen sken. Jag och min vän satt och tittade på en lågstadieklass som hade idrott. Barnen spelade fotboll. De fanns två stycken planer, nästan identiska men det var en sak som skiljde de båda planerna åt. På den ena planen var alla spelare iklädda rosa, på den andra bar spelarna grönt och blått. Uppdelade, alltid uppdelade.


Varför ska flickor leka med dockor och pojkar leka med bilar? Varför gillar tjejer att pyssla medans killarna är ute och slåss med pinnar? Varför delar man ständigt upp könen?
Ända sedan födseln så delas vi upp. Flickor är rosa och pojkar är blåa, enkelt va?

Allt samhällets fel. Om inte samhället förändras så kommer inget annat förändras heller.

Vi kan ju börja med klädaffärerna. Om du någonsin handlat kläder på en barnavdelning så förstår du vad jag pratar om. Där är det just rosa rosetter till flickorna och blåa bil-tröjor till pojkarna, för det är ju sånt som pojkar gillar, eller?

Om man istället skulle kunna sortera plaggen i färg istället för kön, t.ex. På den här hyllan har vi gula plagg och på den till höger ligger de gröna” skulle det vara ett enormt steg för jämställdheten. Dessutom har bebisar och småbarn i princip likadan kroppsform oavsett kön vilket betyder att det skulle funka.

Men för att återgå där jag började: Idrottslektionerna. På lågstadiet, högstadiet och gymnasiet. “Tjejer, gå dit! Killarna samlas här”. Tjejerna mot killarna, alldeles för många gånger har man hört det. “Hahaha fan vad pinsamt grabbar, vi förlorar mot tjejerna!”

Man ska alltså ska alltså skämmas för att vara tjej. För att vara tjej är ju uppenbarligen någonting dåligt. Vart vi än går möts vi av ständig sexism & förtryck, vissa reagerar inte ens på det för att vi uppfostrades så. Vi uppfostrades rätt in i ett patriarkat där kvinnor fortfarande anses vara mindre värda än män, även fast det är 2013.

Pinsamt? Mycket. av Agnes E

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Årets Dig it!-tävling avslutad

Rytmen