Det borde vara förbjudetVad har vi gjort med vår värld? Vår vackra planet med grönska och soluppgångar. Vi håller på att förstöra något som vi aldrig kommer att kunna ta tillbaka.

Varje år skövlas flera miljoner hektar regnskog och många arter riskerar att utrotas. Forskare har beräknat att nästan 10.000 kvadratmeter regnskog huggs ner varje sekund. Det motsvarar 2 fotbollsplaner. Varje dag försvinner ett område större än hela staden New York.

Under det senaste århundradet har tigerpopulationen i världen minskat med 97%. För hundra år sedan fanns det 100.000 och idag finns det endast 3200 vilda tigrar kvar. Om detta fortsätter kommer de vara utrotade inom tio år. Orsaken till att tigrarna försvinner är att det går att tjäna stora pengar på dem. Den nästintill omättliga efterfrågan på tigerdelar och björntassar medför att dessa arter snart är utrotade. Problemet är att den illegala handeln är väl organiserad genom internationella nätverk som utnyttjar fattiga människor för att olagligen fånga, döda och smuggla djur.

Den illegala jakten på utrotningshotade djur ökar dramatiskt och är nu ett stort hot mot framförallt elefanter, noshörningar och tigrar. De dödade djuren säljs och blir turistsouvenirer eller används i orientalisk medicin utan att överhuvudtaget ha någon verkan. Självklart så finns det lagar och förbud mot detta, men de efterlevs inte. Personerna som är involverade i handeln tjänar stora pengar och den hänsynslösa jakten på utrotningshotade djur fortsätter.

Även flera av havets djur är utrotningshotade och jagas för att sedan plågas av människor. Till och med små sälungar får lida till döds, endast för att vi människor ska få lyxprodukter. Sälskinnen säljs till textilindustrin och sälarnas späck har blivit en eftertraktad ingrediens i naturmedel, bland annat i det så kallade Omega 3. Det här är verkligen inte okej på några vis, men vi fortsätter att blunda för vad som händer runt omkring oss.

Vi lär oss allt mer om den fantastiska värld vi lever i. Vi är alla förenade i ett enda stort nätverk, men idag förstör vi detta nät. Arter försvinner en efter en och vi måste sluta ignorera vad som faktiskt händer. Inga fler neddrogade tigerungar och inga fler vuxna tigrar som dödas för sina kroppsdelar. Vi måste stoppa att djurens livsmiljöer förstörs, annars kommer vi att bli hårt dömda av framtidens generationer. Vi måste agera nu, annars är det för sent.

Detta får inte fortsätta! Vi tar inte hand om vår vackra planet och de oskyldiga djuren fortsätter att lida. Jag önskar att det gick att sätta stopp för detta precis i denna sekund. Planeten jorden är vårt hem och vi måste ta hand om den. Gör vi inte det så kommer de nästkommande generationerna inte att kunna leva här.

Det borde vara förbjudet.


Jennie M

Texten som pdf

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Årets Dig it!-tävling avslutad

Rytmen