Digit! 2021 prisutdelning

I lördags gick Litteraturens lördag av stapeln på Kulturkvarteret i Örebro och vi fick chansen att vara med och dela ut diplom till årets digit!-pristagare 2021, året då digit! firar 20-årsjubileum!

Högstadiet:

1. Olivia Öberg, Örebro; Att fortsätta 

Juryns motivering: 
Fortsätt, fortsätt, fortsätt. Men varför då? Varför ska vi fortsätta? När saker går fel och vi bara vill ge upp, varför fortsätta? Hur många gånger har inte både jag och du blivit utsatta för livets hemskheter och velat ge upp men ändå fortsatt, oavsett hur ledsna vi var. Vad gav oss tröst och gav kämpen i oss mer energi? I den här berättelsen har författaren listat ut det svaret. Det kan vara en förälder som ger tröst, en vän som sträcker ut en hjälpande hand eller en härlig klasskamrat som vill snacka på bussen hem. I sin berättelse har författaren visat att i det mörkaste mörker kan till och med det svagaste ljus skina starkt som solen, och därför tycker juryn att den förtjänar högsta pris i sin klass.

2. Lucas Lange, Örebro; Loopen

Juryns motivering:
Visst har vi ibland upplevt att dagarna kan gå in i varandra, vara lite för lika. Kanske har vi känt oss någon gång låsta i ett kretslopp av rutiner. Konsten att kunna förmedla ett sådan obeskrivlig känsla av att ”jag känner som jag har varit här förut” är inte det lättaste. Men i Loopen har författaren fångat ögonblicket och gett oss läsaren upplevelsen av att vara fången i ett sådant ögonblick. Förmågan att formulera sig så att läsaren sitter där i både förtjusning, blandad med mild skräck medan karaktären får fortsätta i sin eviga bana mot ingenstans.

3. Daga Eriksson, Kumla; Efter att du försvann

Juryns motivering: 
Kärleken är svår, den kan vara alldeles underbar men kan också visa en helt annan och smärtsam sida. Ty med kärleken kommer alltid risken att förlora den man älskar. Och tiden efter det är att vandra i sorg med allt vad det innebär av känslokast, vrede, och så småningom långsam läkning och ett liv som går att leva, fastän det har ändrat karaktär. Det fordrar konstnärlig och känslomässig mognad, och psykologisk insikt att skriva om detta, att i en berättelse ta hand om den person vars liv och känslor gestaltas. Vi i juryn har funnit en fin berättelse som inbegriper allt detta.


Gymnasiet:

1. Sofia Brundin, Örebro; Eldflugor utan mörker

Juryns motivering: 
Vad är en individ? Är det någon som smälter in i mängden? Är det någon som alltid sticker ut från sin omgivning? Eller någon som bara sticker ut ibland, och enbart då visar sitt sanna jag och hur underbar hen kan vara? Kanske är det något vi alla går runt och funderar på, just hur vi lyser som individer. Och gör vi det bara ibland, eller som en eldfluga, som kan lysa på dagen men enbart syns när det blir mörkt? Genom sin noggranna och vackra poesi skildrar den här författaren en känsla av att vara osynlig för de flesta, men att ändå veta att man kan skina som person. Att när det verkar som allra mörkast kunna lysa upp tillvaron med sitt inre ljus. Juryn har rörts djupt av detta och vill därmed ge den högsta prisning i gymnasiekategorin!

2. Vilma Andersson, Kumla; Örebro central

Juryns motivering:
Platser där människor möts, stannar till en stund och sedan tar sig vidare, som järnvägsstationer är fascinerande. I varje givet ögonblick uppstår nya konstellationer, nya aktörer träder in i rummet och de är alla representanter för människan i alla hennes uppenbarelseformer. Det är därför mycket spännande att iaktta en sådan plats med författarens ögon – att undersöka vad nuet ger och att låta stunden och de tillfälliga besökarna agera framför betraktaren, spela upp sina register. Vi belönar en berättelse där författaren med skarp blick för människans egenheter utforskat en stor mötesplats. Den utgör scenen för dramer och rörelser i den lilla vardagen, en vardag som även speglar allt stort och mänskligt.

3. Matilda Fastberg, Kumla; Jag drunknar i blått

Juryns motivering: 
Det är svårt att förlora någon man älskar. Att låta någon finnas så nära till att inte finnas alls. Att vara sårbar utan någon vetskap om fortsättningen. Det är inte lätt men det är nåt som vi alla måste gå igenom nån gång. "Livet har en väg för alla” skriver författaren bakom den här texten och så är det. Genom fina liknelser och en emotionell gestaltning visar hen detta i sitt bidrag. Vi får läsa hur man plockar upp och sätter ihop de tusen bitar, som blivit en själv, för att kunna gå vidare. 

Stort tack till alla er som var med och gjorde årets Digit! till ett rekordår i antal inskickade bidrag! Fortsätt skriva :)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Min vän Jorden måste jämt snurra utan någon pause.

Digit! 2021 rekord