STORT Grattis Sara, Hanna och Jenny till pris i digit! skrivartävling !

Hanna Sara och Jenny - tre stolta författare på Stora Scenen i Konserthuset!
 
Det blev en fin avslutning på 2013 års digit! Bloggen är full av berättelser om det Förbjudna och juryn har haft ett hårt jobb att vaska fram tre pristagare. Valet föll ut på de här tre unga författarna: Sara Gustavsson från Örebro tog emot första pris för sin novell Stolen närmast fönstret.
Andra pris i tävlingen fick Hanna Edstam, från Stora Mellösa med novellen När juldagsmorgon glimmar.
Tredje pris gick till Jenny Olsén från Kumla, som skrivit novellen Att följa sin drömmar .
Priserna delades högtidligen ut av juryn som bestått av:
Linda Berg-Ottosson, ungdomsbibliotekarie, Maja Edgren, bibliotekarie, Arne Johnsson, författare och bibliotekarie och Axel Östman, förra årets andrapristagare.

Juryns motiveringar

Sara Gustavsson:
Den som skriver måste ta sig an inte endast det som är vackert och trevligt. Också livets svårigheter kräver uppmärksamhet. Att gestalta sådant i skrift kräver känslighet, insikt och mod, liksom blick för det dramaturgiska och estetiska. Det är en förfärlig erfarenhet att mista en som står en nära, ett litet syskon – och den som skildrar möter ett stort ansvar. I berättelsen Stolen närmast fönstret, skriven av Sara Gustavsson från Örebro ser vi allt detta.

Hanna Edstam:
Vi måste kunna möta livets utmaningar och svårigheter med humor och uppfinningsrikedom. Det är inte alltid så lätt, men människan är nu en gång född med fantasi. Och har man inte rikedom eller ens ett hem kanske man ändå har nerver nog att genomskåda ett system och åtminstone på julafton utnyttja alla sina talanger. I berättelsen När juldagsmorgon glimmar har Hanna Edstam från Stora Mellösa med insiktsfull fingerfärdighet och humor skapat en figur som verkligen vet att ta sig fram.Jenny Olsén:
Kroppen rymmer många hemligheter. En av dem är själen med alla sina mörka och svåröverskådliga utrymmen. Författaren söker sig fram, ser sina personers önskningar och låter dem viska och tala som demoner i deras inre. Så kan besatthet gestaltas, så kan ett sinne som tagits över och förförts av sina egna villfarelser skildras. Den suggestiva berättelsen Att följa sina drömmar handlar om sjukdomen anorexia som tagit över ett ungt sinne – mycket fint skildrat av Jenny Olsén från Kumla.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Årets Dig it!-tävling avslutad

Rytmen