Logiken på vår jord?

Efter regn kommer solsken. Så är det, även fast regnet sedan kommer tillbaka igen. Först kommer det dåliga och sedan det som är bra. Men så är det inte för oss. För oss är det tvärtom. Först kommer solen och sedan regnet. För vissa är det självklart. Så självklart att man inte ens tänker på det, man bara tänker på dagen som den är. För andra kan det förstöra ens liv, man går runt och är rädd och tänker på det hela tiden, för man vet att man har det framför sig, vart man än går, vart man än ser och vad man än gör, och man vet att man kommer närmre och närmre för varje sekund som går.


Alla de tankarna gick igenom Naailas huvud efter att hennes lillasyster hade dött. Man kunde inte bli van med en sådan sak, varje gång var det lika jobbigt, men hon var ändå tvungen att behärska sig. Hon var störst nu. Det hade hon blivit för ett år sedan, då hennes storebror dog av det smutsiga vattnet, och var nu tvungen att ta hand om familjen som bara blev mindre och mindre. Själv hade hon haft tur, och hade livet kvar. Det var som ett lotteri, där vem som helst kunde fara illa. Men Naaila var en vinnare,det var vad hennes namn betydde.


Varje dag fick hon fixa mat till familjen, mest genom att snatta ifrån gårdsmarknaden, och vatten fick hon hämta från brunnen, en kilometer från hemmet, som ibland kunde fara med sig någon sjukdom. Varje dag var en utmaning, och man visste inte hur den skulle sluta. Något hon visste, var att ljuset aldrig skulle synas till. De var fast där, fast i fattigdom och lidande. Inget skulle förändras, och bli tvärtom.


Världen är ett mysterium. Idag är ca. 2 av 10 länder på jorden rika länder. De länderna tar 80% av jordens resurser. Resterande 8 av 10 använder 20% av resurserna, det är alltså helt tvärtom. Sverige är ett av de rika länderna. Här kan du slå på kranen på kvällen och låta den vara på hela natten, och det kommer fortfarande att komma vatten. Vatten är självklart för oss, men inte för andra. Detsamma gäller mat. Vi har så mycket att vi till och med slänger en massa. Men vi är ju duktiga ändå, för vi "komposterar ju". Elen då? Vi använder massor av el hela tiden, där det ibland inte behövs. Att ha lamporna på där ingen är. Men det gör ju ingenting, elen "ingår ju i hyran". Och ändå så klagar vi på kärnkraftverken och vill ta bort dom. Hur ska vi klara oss då? Just nu står kärnkraften för 50% av vår energiförbrukning. Du skulle behöva ta bort hälften av din elförbrukning.


Vad är det då som händer nu för tiden? Jo, allt är bara tvärtom emot hur det borde vara.Melissa F

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Årets Dig it!-tävling avslutad

Rytmen