Min vän Jorden måste jämt snurra utan någon pause.


Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och Pluto. Det är alla planeter i vårat solsystem, eller det var det i alla fall. Nu för tiden räknas inte Pluto som en ”planet-planet”, utan som en sådan där dvärgplanet som man hör om då och då. Lite för liten och annorlunda för att riktigt kunna klassas som en Merkurius, Jord eller Mars, en planet alltså. För det är ju ändå så. Det finns inte sådär förskräckligt många likheter mellan alla vandringsstjärnor här i vårat solsystem, vissa är fyllda till bredden med lätt gas medans andra består av en hård, tung massa. Någon äger 82 månar, en annan 0. Det enda som riktigt binder de samman är deras status, deras samlingsnamn planet. Det som talar om för en att denna himlakropp har ungefär samma runda form och massa som de där andra. Att det är en av de där få som råkade ha rätt kropp för att passa in.
Det är annat än vad man kan säga om Pluto. Pluto är ett bra exempel på en av de som inte ser ut precis som idealet. En som, från en stund till en annan, kan känna sig helt ensam och tom i sin olikhet, trots sin omgivning av nära och kära. Som kan kalla sig perfekt på morgonen men allt annat än det på kvällen. Några gånger alldeles glad och upprymd och andra nere och ledsen, bara sådär. En som är ganska så alldaglig.
Men vem eller vad är då en planet, ett ideal?
För egentligen tror jag inte bara att det är dvärgplaneter som känner igen sig med Pluto, utan nästan vilken levande organism som helst. Det är ytterst få som ser sig själva som perfekta varelser utan en enda brist eller skavank. Förmodligen skulle inte ens de mest framgångsrika bland modeller hävda att de är perfekta och supersnygga, utan ganska så vanliga.
Så hur kan det då komma sig att vissa anses vara perfekta och idealiska när de själva förmodligen inte ens ser på sig så? Det vet jag inte. Men jag tror i alla fall att det är viktigt att vi försöker att inte utesluta våra olikheter, våra Plutos, utan istället acceptera och uppskatta dem. För vad händer annars? Min vän Jorden måste jämt snurra utan någon… ja vadå? Erfarenhet? Skillnad? Det vet jag tyvärr inte heller, men jag än nästan helt säker på att Plutos alltid kommer att finnas och att de finns av en anledning. För att värden utan de skulle vara ganska så tråkig.

N H

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Digit! 2021 prisutdelning

Digit! 2021 rekord